Eibergse genen

We moesten naar Eibergen. Langs de N18 zijn duidelijk tekenen te zien van de kaalslag, veroorzaakt door de werkers aan de nieuwe weg, die er over twee jaar voor moet zorgen dat we nooit meer worden opgehouden door overstekende fietsers of tractoren; maar ook zullen we het karakteristieke beeld van de watertoren niet meer zien.

De watertoren van Eibergen, het eerste landmark dat we tegenkwamen toen we eind jaren vijftig, begin zestig, vanuit Twente naar de randstad of naar het Ruhrgebied reden. Op naar een nieuw avontuur…

Maar eerst dus Eibergen, waar toen de oudste inwoner van Nederland woonde. Een vrouwtje van ver boven de honderd. Nog uit het midden van de negentiende eeuw, rekenden we uit. Nooit gezien, dat vrouwtje, maar het verhaal was prikkelend genoeg. Daar achter die watertoren, woonde een mensje dat ouder was dan alle andere mensen in Nederland. Wat was het geheim van Eibergen?

In sporthal Spicker speelt de plaatselijke volleybalvereniging Boemerang haar thuiswedstrijden. Op drie velden schreeuwen de spelers, maar vooral speelsters, elkaar naar nieuwe hoogtepunten. We komen voor Dames 4, het team van de onverwoestbare Raldy Blankvoort, geboren in 1960, het jaar dat Boemerang voor het eerst met een damesteam aan de competitie deelneemt. En een jaar nadat mevrouw Ch. B. Karnebeek-Backs, bekend onder de naam Chrissemeuje, op 110-jarige leeftijd sterft.

Raldy speelt al bijna vijftig jaar voor Boemerang. Of het een iets met het ander te maken heeft, zullen we nooit weten, maar zeker is dat dat de Eibergse genen wonderbaarlijk sterk zijn, vooral de vrouwelijke. Het zal niets met de naam van het dorp te maken hebben.

Maar toch.

Chrissemeuje kreeg in haar laatste jaren landelijke bekendheid. Ze haalde de kranten, maar ook het televisie- en polygoonjournaal. Zelfs de Mastreechter Staar maakte een omweg om haar hulde toe te zingen op één van haar honderd-plus verjaardagen. De enveloppen met inhoud die ze kreeg, verborg ze schielijk onder haar rokken. Er bestaat zelfs een borrel, likeur met brandewijn, die naar haar is vernoemd. Kennelijk hét recept voor het bereiken van zo’n hoge leeftijd.

Overigens is uit recent onderzoek gebleken dat Mooie Christien uit Eibergen in haar laatste levensjaar niet alleen de oudste mens van Nederland was, maar zelfs van de hele wereld. Indertijd wist men dat niet, ook al was ze de eerste vrouw die 108, 109 en 110 werd. Of Raldy tot op die leeftijd nog in Dames 4 van Boemerang speelt, lijkt tamelijk onwaarschijnlijk, maar als Chrissemeuje had gevolleybald, was ze mogelijk nog ouder geworden. Zeker en vast.

Geplaatst in 2016, Columnist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *