Bloemkool in Hengelo

De Hasseler Es in Hengelo is een bloemkoolwijk. De straten en woonerven vormen aparte subwijkjes, die als bloemkoolroosjes op de hoofdwegen zijn geplant. De stedebouwkundige die hiervoor verantwoordelijk is, zou ik graag twee bloemkooloren slaan, vanwege alle tijd die het me in de loop der jaren heeft gekost om deze planologische spaghetti te ontwarren. Niet alleen in Hengelo. Enschede heeft de Stroinkslanden, Oldenzaal de Essen. Allemaal sufgekookte groente uit de jaren zeventig. Zelfs de immer opgewekte juffrouw van mijn gps heeft geen idee in welke richting ze het in de bloemkool moet zoeken en adviseert alleen nog maar om zo snel mogelijk om te keren…

Vorige week moest ik vanwege een Marktplaatsaanbieding in de Hasseler Es zijn. Uitgerekend de KPN heeft een oplossing voor mijn navigatieprobleem aangedragen. Aan de rand van de wijk verrijst een veertig meter hoge zendmast, als baken om de verdoolde bezoeker een uitgang te bieden. Prachtig. Maar voorlopig is het nog niet zover. En of het baken er ooit komt, is de vraag. De wijkraad maakt bezwaar, omdat de mast de “hoofdgroenstructuur” in de wijk aantast en ontsiert en omwonenden bang zijn dat hun huis in waarde zal dalen.

Omdat ik er toch ben, ga ik even kijken op de beoogde locatie. Niks mis mee, afgezien van het deprimerende kunstwerk dat aan de andere kant van de Hasselerbaan de hoofdgroenstructuur al drie decennia ontsiert. Acht levensgrote schutbladen van een artisjok lijken het, in roestbruin cortenstaal. Evert Strobos heet de kunstenaar (Hengelo 1943) en het kunstwerk “n.a.v. Stonehenge”. Als de wijkraad daar geen bezwaar tegen heeft, waarom dan niet de zendmast en het veiligheidshek uitvoeren in hetzelfde roestbruine cortenstaal, zodat de wijk een zowel iconisch als functioneel kunstwerk rijker is? Voor ontwerp en uitvoering van dat kunstwerk draag ik Strobos Metaal voor, een bedrijf dat interieurs, gevelbekleding, grafmonumenten en tuinobjecten in cortenstaal en rvs uitvoert. Strobos? Inderdaad, de zoon van Evert. Zijn vader heeft op de AKI gezeten, maar zelf voert hij gewoon opdrachten uit. Een zendmast? Geen probleem.

Bureau Hengelo heeft, las ik, een nieuwe promotiecampagne gelanceerd. “Wij zijn Hengelo…” Die puntjes mogen de inwoners en bezoekers van de stad zelf invullen. Gewoon de zin afmaken, fotootje erbij, voor dertien juli insturen en je wint onder andere een overnachting in eigen stad. Wie slaapt heeft geen verdriet, moet het promotieteam hebben gedacht. Zelf zullen ze genoeg slapeloze nachten hebben gehad om een nog betere slogan voor de stad te bedenken dan grote buur Enschede. Stad van Nu. Zonder puntjes. Kom daar maar overheen. Dat moet je niet eens willen. Vandaar die prijsvraag. Laat zien wie je bent, Hengelo…

Wij zijn Hengelo, omdat…we van zendmasten kunstwerken maken.

Geplaatst in 2016, Columnist.