Woeste streken

Van de Twentse streekmarkt in Delden naar de traditioneel holistisch Hawaïaanse Lomi Lomi massage lijkt een vreemde overgang. Op kaasboerderij Möllinkwoner, gelegen op landgoed Twickel, kun je aan de ene kant van het erf ambachtelijke en pure kaas van rauwe melk kopen, aan de andere kant laat je je verwennen in een luxe massagesalon, met uitzicht op paarden en reeën in de vrije natuur. En als het aan masseur Karin ligt, drink je er in de herfst zelfgebrouwen streekbier bij. (Nooit masseuse zeggen; dat is haar frivole vakgenote die u een happy end belooft…)
Het gaat goed met het Twentse streekproduct, zien we op de markt die elke maand op het pleintje bij de oude Blasiuskerk in Delden wordt gehouden. Behalve de kaas van Möllinkwoner en van Jan Keuper uit Hengevelde, die er ook zijn gekeurmerkte speltpasta verkoopt, herkennen we het olijke fruithoofd van Oold Bleank, de ambachtelijk gerookte paling van Geert en Lidy uit Gramsbergen (waar je met je vette vingers mag kamperen op haar Ezelshof) en tal van andere wijnboertjes, bierbrouwers, bessenzoekers en Antonia met haar eigengereide mosterd. Smakelijk.

Ik ken een flink aantal van die streekproducenten. Een paar jaar geleden las ik voor uit eigen werk, bij sfeervolle beelden van hun producten en diensten. Een van de eerste filmpjes ( zoek op YouTube naar Het Ros van Twente) maakten we op Erve Bonkert in Diepenheim, dat door Maaike en Miranda was omgedoopt in Woeste Wieven. Miranda zou er uitgebluste managers oppimpen, Maaike was meer van gene zijde, de spirituele kant. Daarnaast boden ze, naast een bed & breakfast, een podium voor luisterrijke muziek. In de oude deel. Een aanwinst voor Deep’n en wijde omgeving. Maar helaas. De Wieven werden Woest op elkaar en Erve Bonkert moest een nieuwe formule vinden voor een van de best bewaarde geheimen van Hof van Twente.

Afgelopen vrijdag was ik er voor het eerst weer, uitgenodigd voor een optreden van Margriet Sjoerdsma (zoek haar op YouTube) en sprak met eigenaar Marc Huitink over zijn plannen. Hij maakte er geen geheim van. Alles is mogelijk, behalve woeste wieven. Lekker vegetarisch eten, goede optredens, exposities en veel yoga in een luxueus en verrassende omgeving, vult mijn vriendin Ellen aan. Als expat zou ze zo weer terug willen naar haar geboortegrond om daar van Erve Bonkert een BonYoga of zulks te maken. Doen, adviseer ik, onbetaald.

Ach, de heerlijckheid Diepenheim, stedeke van kunst en cultuur, waar geloof het of niet, op de eerste zondag van de maand ook een heerlijcke en eerlijcke markt wordt gehouden, met jawel, kazen, bier, wijn, bessen en spelt uit eigen streek. Helaas moest ik afgelopen zondag met de verloofde naar de multiculturele markt in Enschede – integreren gaat via de maag – maar in augustus zijn we weer van de partij. Vermits we op Erve Bonkert woest holistisch gemasseerd kunnen worden…

Geplaatst in 2016, Columnist.