Verstopt riool

De laatste tuinstoel had het begeven. En ook het toilet trok het niet meer.

Er zijn van die dagen.

Terwijl de verloofde zich over het verstopte riool ontfermt, vind ik op het onvolprezen Marktplaats een viertal vintage tuinstoelen. In Denekamp. De eigenaar vertelt dat ze uit de erfenis van zijn moeder komen. Moeder is dertig jaar dood. Zelf heeft hij ze nooit gebruikt, maar de kinderen vinden dat hij alle overbodige spullen moet opruimen. Anders moeten zij dat doen, als pa er niet meer is. Pa is tachtig, maar ja, hij hecht aan zijn spulletjes.

Ik koop de stoelen voor een schijntje van de werkelijke waarde, met de belofte ze niet de volgende dag op Marktplaats te zetten en droog op te bergen. Hoewel hij er nooit op heeft gezeten, neemt de eigenaar met tranen in de ogen afscheid. Ook in Denekamp gaat het leven door.

Inmiddels heeft Rick, de professioneel ontstopper, het wc-euvel opgespoord. Een boomwortel in de voortuin heeft zich in een oud stuk van het riool gedrongen en groeit daar verder als drollenvanger. Op een monitor laat hij verrassend heldere beelden zien die zijn rioolcamera van de wortel schiet. Kappen of frezen, wil hij weten. Kappen is nogal rigoureus, dus wordt het frezen. Als een vaatchirurg die een hartpatiënt dottert, schoont Rick de rioolbuis. Ongeveer voor dezelfde prijs, alleen worden riolen niet gedekt door de verzekering.
Terwijl hij de machine het werk laat doen, rolt Rick een sjekkie en vraagt waar ik die knappe tuinstoelen heb gekocht. In Denekamp, via Marktplaats, geef ik met enige trots toe. Marktplaats… Hij rolt het woord uit alsof er een verhaal aan vast zit. Dat is ook zo. Een paar weken geleden heeft zijn vriendin de condensdroger in de soep gedraaid. Nou ja, niet helemaal haar schuld, maar om de verhoudingen duidelijk te houden, moet je de dingen bij de naam noemen. Dat begreep ik wel, toch?

Enfin.

Rick zoekt op Marktplaats en vindt in Hengelo een wasdroger, één jaar oud, 200 euro. Hij belt naar de eigenaar en daarna planning om te vragen of ze een klus hebben in Hengelo. Dat hebben ze, in dezelfde straat nota bene waar hij die droger wil bekijken. En, vervolgt hij, je gelooft me niet, ook nog op hetzelfde adres.

Dat verzin je niet, zeg ik. Nee, echt. Hij ziet de droger inderdaad staan en vraagt of hij te koop is. Dat wel, maar er komt dadelijk iemand die belangstelling heeft. Er is echter een klein probleem met de droger, vertelt de eigenaar Rick in vertrouwen. Het oog van de sensor raakt voortdurend verstopt. En de machine is een paar jaar ouder dan op Marktplaats vermeld…

Dan haalt Rick zijn aap uit de mouw en bekent dat hij zelf degene is die belangstelling heeft voor de droger. Een uur later heeft hij de klus geklaard en voor 100 euro een prima droger.

Wat heb ik trouwens voor die stoelen betaald?

Geplaatst in 2016, Columnist.