Hasjies en Aardperen

Ter voorbereiding op Gogbot – het jaarlijkse las- en soldeerfestijn voor beginners en gevorderden rond de Oude Kerk in Enschede –waren we bij toeval terecht gekomen op het Zuiderfestival. Nadat we van de eerste verbazing zijn bekomen, wordt ons duidelijk dat het hier gaat om een zorgvuldig nagespeelde locatie comedy uit de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Midden in de stad, aan de Zuiderval, is een vrolijke hippie en kunstenaars oase ontstaan. Jong en oud kan zich uitleven op een manier zoals dat in die tijd, toen de verbeelding aan de macht was, werd gezien als nieuwe levensvorm. Wie niet wilde werken of studeren, hoefde dat niet, genoot een uitkering en noemde zich kunstenaar of kraker. Om die geschiedenis aanschouwelijk te maken heeft een groep re-enactors (na-spelers) besloten om nu eens niet de Slag bij Groenlo na te spelen, maar een stukje recente historie. Opdat wij niet vergeten…

De geur van patchouli en hasjies (wiet) walmt ons al op de Cromhoffsbleekweg tegemoet. En niet veel later zitten we midden in ons eigen verleden, hoewel de muziek verdacht veel lijkt op de tyfusherrie uit latere decennia. Minpuntje! Maar verder is alles weer als vanouds: de meisjes in lange wikkels met bloemen in heur haar, de jongens barrevoets en met stoere blote bast, dreadlocks, genietend van een chillum of een stickie.

Er zijn vegetarische pannenkoekjes te koop en heksensapjes, kinderen en honden lopen vrij en zorgeloos rond, er wordt gedanst en er worden spelletjes gespeeld. Voor de grap is er een tent met originele Twentse bezemvlechters ingericht, om te laten zien dat in die tijd oude en nieuwe tradities heel goed bij elkaar pasten. De ingehuurde boeren blijken bij navraag niet precies de bedoeling van dit Festival begrepen te hebben. Ze dienen slechts als decor en hoeven hun oude ambacht niet uit te oefenen.
Tja.

Maar verder, love, peace en lach-yoga. Er zijn botsautootjes, een minigolfbaan, vuurspuwers en diabolo’s. Een vlonderpad verbindt Le Carnage met Karnival, waar het Pek en Veren kanon, de Kop van Jut en de Freakshow kunnen worden bezocht. Er is ook een heus thema voor de eerste lustrumeditie van dit ongesubsidieerde en alleen daarom al sympathieke Zuiderfestival. Gone to Croatan, waar de geest van native Americans symbool staat voor nieuwe territoria, bewust handelen, avontuur, anders zijn, onverwachte ontwikkelingen en nieuwe nederzettingen…

Kijk, daar kunnen ze op de gelijktijdig gehouden 31ste Proef Eet nog een puntje aan zuigen. Geen avontuur, niks anders, geen onverwachte ontwikkelingen. Gewoon proeven, eten en drinken. Veel voor weinig en soms weinig voor veel. Zoals bij winnaar Hanninkshof: gerookte oester met twee bereidingen van topinamboer. Van wat? Topinamboer! Dat is dus gewoon een aardpeer. Zeg dat dan. De aardpeer komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en werd gegeten door de Huron-indianen. Dus toch een beetje Croatan.

We kunnen niet wachten tot Proef Eet over vijftig jaar wordt nagespeeld voor en door onze kleinkinderen.

Geplaatst in 2016, Columnist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *