Houtkloven in Buurse

Mijn misdaadverhalen spelen voornamelijk in Twente. Niet omdat deze regio crimineler is dan pakweg de Peel of het Gooi, maar omdat ik er woon. Het is makkelijk een plaats delict te beschrijven waar ik op de fiets langs kan en voor de Twentse lezer is het prettig herkenbaar.

Toch moet je daar mee oppassen. Een paar jaar geleden beschreef ik een moord in een zomerhuisje in Buurse. Het verhaal was volledig verzonnen, maar de locatie vrij duidelijk. Toen het boek in blijde ontvangst werd genomen door de Commissaris van de Koning, Ank Bijleveld, vroeg ze me waar het verhaal zich dit keer afspeelde, omdat ze het vaak zo griezelig dichtbij vond. Ank woont in Goor. Ik noemde een paar locaties, onder andere dat huisje in Buurse.

Vlakbij Herma, wist Ank. Herma Boom uit Haaksbergen staat op de kandidatenlijst van het CDA voor de Tweede Kamer. Ze drijft met haar partner in Buurse een B&B met de prozaïsche naam “Bed en Broodje”. Op een promofilmpje vertelt kandidate Boom dat haar hobby houtkloven is. Ze woont in het bos, vandaar. Boom, bos, houtkloven. Als schrijver had ik het niet durven verzinnen.

Maar soms is de werkelijkheid echter dan de literatuur. Niet lang na het verschijnen van mijn boek wordt Herma Boom vermoord. In Bed en Broodje. Door haar partner, die daarna de hand aan zichzelf slaat. Ze was op de kandidatenlijst van het CDA gezakt naar een onverkiesbare plaats, maar die teleurstelling kan onmogelijk de reden zijn voor het relationele drama, zoals de krant het noemt. Over de doodsoorzaak wil de politie geen mededelingen doen. Uit piëteit met de familie. Elke verwijzing naar haar hobby wordt als overspannen fantasie afgedaan.

Aan de andere kant krijg je als misdaadschrijver ook wel eens een verhaal in de schoot geworpen. Koen Everink bijvoorbeeld. Alles aan zijn memorabele leven en gewelddadige dood schreeuwt om een thriller. Op jonge leeftijd miljonair, een hardhandige aanvaring met Badr Hari tijdens een dancefeest in de Arena, Estelle, gokken, Robin Haase en Novak Djokovic. En dan vermoord, na de halve finale van de beker tussen Feijenoord en AZ. Verdachte is de coach van Haase, Mark de J. Mark wilde in het wereldje van grootverdieners en machogokkers meespelen.

Tja.

Het probleem is dat het verhaal zich niet in Twente afspeelt. Maar dat mag voor een schrijver met enige fantasie geen probleem zijn. Dan verzinnen we toch dat Everink is geboren en getogen in Lonneker, net als de schrijver op het Jacobus College heeft gezeten, fan is van FC Twente en er tot voor kort met vrienden een skybox huurde.

Nou ja. De lezer weet inmiddels dat ik ook dat niet heb hoeven verzinnen. Everink groeide inderdaad op in Lonneker, zat op het Jacobus College en had een skybox in de Grolsch Veste. Dat is teveel van het goede. Hier is de werkelijkheid sterker dan de fantasie en die moet je als schrijver niet naar je hand willen zetten.
Ook niet in Twente.

Geplaatst in 2016, Columnist.